Boter wordt veel gebruikt: op brood, tijdens bakken of koken. Boter is een zuivelproduct en hoort daarom bij een gezonde, gevarieerde voeding. Hoewel geen echte boter is in onderstaand schema ook de houdbaarheid van margarine opgenomen.
Dus wat is de houdbaarheid van boter? Dat hangt af van onderstaande factoren:
Houdbaarheid Boter
Koelkast (geopend) | Diepvries (geopend) | Koelkast (ongeopend) | Diepvries (ongeopend) | |
---|---|---|---|---|
Boter, gezouten | 2 weken | 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Roomboter, halfvol | 1 maand | 1 – 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Roomboter, ongezouten | 1 maand | 1 – 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Roomboter, gezouten | 2 weken | 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Margarine | 1 maand | 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Margarine, kuipje | 1 maand | 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Margarine, plantaardig | 1 maand | 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Margarine, light / dieet | 1 maand | 2 maanden | 2 maanden na THT | 2 maanden na THT |
Hoe kun je vaststellen of boter niet meer goed is?
Je kan het beste vaststellen of roomboter niet meer goed is door te zien, ruiken of proeven. Als de roomboter heel erg verkleurd, zacht of juist heel hard wordt, kan deze niet meer goed zijn. Ook krijgt de roomboter een sterke geur als deze niet meer goed is. De beste manier om vast te stellen of margarine niet meer houdbaar is, is door te zien, ruiken en proeven. Omdat het een plantaardig product is, is margarine vrij lang houdbaar. Ook zal margarine niet erg slecht gaan ruiken. Je kunt dus het beste afgaan op zicht en smaak. Als de margarine heel erg verkleurd is of korrelig wordt, kun je deze het beste niet meer gebruiken. Bij verkleuren gaat het erom dat de margarine in zijn geheel verkleurt, dus niet alleen het bovenste laagje, dat kan je eraf schrapen.Hoe moet je boter bewaren?
Je kan de roomboter het beste na gebruik in de koelkast plaatsen. Dan blijft de boter het beste goed.
Margarine dient zo snel mogelijk na gebruik in de koelkast geplaatst te worden in het oorspronkelijke kuipje. Dan blijft het zo lang mogelijk goed.
Disclaimer
De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid! Stel daarom altijd vast of het product nog goed is door eerst te kijken, dan te ruiken en dan pas te proeven. Bij twijfel altijd het product weggooien.