Wie kent het niet, je hebt heerlijk gekookt en wat restjes over. Ideaal om de volgende dag op te eten. Maar kan je het nu al in de koelkast zetten of juist niet? Moet je eigenlijk niet eerst wachten tot het afgekoeld is? Wij hebben het voor je uitgezocht! Lees hieronder onze bevindingen.
Om meteen antwoord op de vraag te geven: ja, eten moet afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Door warm eten in de koelkast te zetten, daalt de temperatuur in de koelkast. Daardoor kunnen andere producten sneller bederven. Daarom moet je eten eerst laten afkoelen.
Waarom mag je geen warm eten in de koelkast zetten?
Als je warm eten in de koelkast zet, verwarmt dat de koelkast zelf. De temperatuur stijgt (ietsjes) waardoor de producten in de koelkast ook warmer worden. Daardoor krijgen bacteriën de kans om te groeien. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat producten bederven. Producten die hier snel last van hebben, zijn bijvoorbeeld melk. Dat is dus iets wat je wilt voorkomen. Daarom moet je zorgen dat je het eten eerst laat afkoelen.
Je mag ook geen warm eten in de vriezer zetten. Dat heeft hetzelfde effect. De producten om het warme eten heen kunnen een beetje ontdooien. Daardoor krijgen bacteriën de kans om te groeien. Daarnaast zorgt het warme eten ervoor dat je veel ijsvorming krijgt. Dat verandert vaak de structuur van het eten. Je moet het uiteindelijk ook nog opruimen. Dus ook hier geldt, geen warm eten in de vriezer.
Sommige experts vinden het geen probleem om warm eten in de koelkast te zetten. Zij raden bijvoorbeeld aan om andere producten aan de kant te schuiven. Maar ons eigen voedingscentrum raadt af om warm eten in de koelkast (of vriezer) te zetten. Hou je dus aan dat advies en plaats geen warm eten in de koelkast of vriezer.
Hoe lang kan je warm eten buiten de koelkast bewaren?
Voor bereide en bederfelijke maaltijden of voedsel geldt altijd dat je het maximaal 2 uur buiten de koelkast mag bewaren. Na 2 uur beginnen bacteriën namelijk te groeien waardoor er ziekmakers kunnen ontstaan. Dit is natuurlijk niet altijd het geval maar na 2 uur neemt de kans erop flink toe.
Als je het eten na 2 uur flink verhit, dood je veel bacteriën. Maar sommige bacteriën maken gifstoffen aan die niet vergaan door de hoge hitte. Daardoor kan je alsnog ziek worden van het eten. Zorg dus altijd dat je het eten binnen 2 uur in de koelkast of vriezer plaatst.
Overigens geldt dit altijd. Als je boodschappen doet, moet je eigenlijk ook zorgen dat het eten binnen 2 uur in de koelkast staat. Voor producten die je buiten de koelkast bewaart, zoals sommige soorten fruit en groenten, maakt het niet uit. Die kun je lekker op kamertemperatuur bewaren. Maar dingen als vis, vlees en beleg moeten zo snel mogelijk gekoeld worden.
Hoe lang moet je eten laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet?
In principe moet je het net zo lang laten afkoelen tot het niet meer warm is. Maar dat mag natuurlijk niet langer dan 2 uur duren. Over het algemeen is het eten na een half uurtje wel afgekoeld. Dus dan zou je het in de koelkast of diepvries moeten kunnen zetten.
Hoe kan je eten sneller laten afkoelen?
Soms duurt het langer voordat het afkoelt. Als je het proces wilt versnellen, kan je de pan waar het eten in zit in een laag water zetten. Dan koelt het eten vrij snel af. Eventueel zou je zelf ijsklontjes kunnen toevoegen aan het water. Je kan natuurlijk ook het eten in een bakje doen en dat in het water zetten.
Sommige mensen raden aan om ijsklontjes in de soep te doen om die te laten afkoelen. Maar dat raden wij af. Daardoor wordt de soep waterig en verliest veel smaak. Beter zet je dan de pan met soep gewoon in de wasbak in een laagje water. Je zult zien dat de soep dan hartstikke snel afkoelt.
Je kan er ook voor kiezen om het eten in kleinere porties te verdelen. Dat is sowieso handig als je het wilt invriezen. Verdeel het eten dan over meerdere bakjes en zakjes. Daardoor daalt de temperatuur een stuk sneller. Het is ook handig om ervoor te zorgen dat je het eten plat in het bakje of zakje legt. Het midden en onderste van een grote pan koelt namelijk heel langzaam af. Maar als je er kleine bakjes van maakt, koelt alles sneller af.
Moet je eten afkoelen met of zonder deksel?
Het beste is om eten af te dekken met een deksel. Maar dat kan natuurlijk ook met plasticfolie of zelfs een bord wat je op een pan zet. Als je het eten afdekt, kunnen er minder vuiltjes bijkomen. Daarnaast blijft het vocht beter in de pan of schaal zitten. Daardoor droogt het eten minder uit.
Je moet wel de afweging maken tussen helemaal afdekken en niet helemaal afdekken. Als je het namelijk helemaal zuurstofdicht afdekt, koelt het veel minder snel af. Daarom kan je het beste de deksel schuin op de pan zetten. Of bijvoorbeeld een diepvriesbakje niet helemaal dicht doen. Dan kan de warmte namelijk ook ontsnappen. Je verliest hierdoor wel wat vocht, maar dat is minder erg dan dat de hele maaltijd bederft.