Voedsel bewaren als student kan lastig zijn. Vaak deel je een koelkast, een vriezer en een keukenkastje met een handvol huisgenoten. Boodschappen doen voor de week kan daardoor lastig zijn en eten met variatie een uitdaging. Daarnaast hebben studenten vaak geen geld om uit te geven aan mooie bewaarbakjes of fancy toppings. In dit artikel helpen we je op weg om je voedselproducten beter te kunnen bewaren en lekkerdere (maar studentenproof) maaltijden te maken.
Wist je dat jongvolwassenen onder de 25 jaar meer dan 41 kilo per persoon per jaar aan eten verspillen? Door geen voedsel te verspillen kan je tot 120 euro per persoon per jaar besparen. Dit bedrag kan je goed gebruiken voor een corona-proof feest, huisuitje in eigen land of je kan het gebruiken om je studieschuld mee af te betalen. Daarnaast is het ook goed voor het milieu. Voedselverspilling is namelijk één van de grootste uitstoters van broeikasgassen zoals CO2 en methaan. Genoeg reden dus om verspilling tegen te gaan en in dit artikel noemen we drie manieren hoe je dit kan doen!
Bewaren kan best buiten de koelkast
Een belangrijke reden waardoor voedsel veel wordt verspild heeft te maken met de hoeveelheid. Je hebt te veel gekocht of te veel gekookt en het past niet in de koelkast. Vaak kun je groenten en fruit wel een paar dagen buiten de koelkast bewaren. Leg het bij voorkeur op een donkere en koele plek. Ook kan je je maaltijd vaak wel een nachtje afgedekt op het aanrecht laten staan, vooral als er geen zuivel of vleesproducten in verwerkt zijn. Zo kan je de maaltijd de volgende dag tijdens het ontbijt of de lunch opeten.
Voor alles geldt: kijk en ruik. Ziet het er raar uit en ruikt het niet meer goed, gebruik het dan niet. Vaak betekent dit dat je producten langer kan bewaren dan de tht of tgt datum. Een open pak penne van vorig jaar kan je gewoon gebruiken in een pesto pasta. Een bruine banaan kan je vaak nog gebruiken, bijvoorbeeld in een bananenbrood. Een schimmelplek op een paprika kan je gewoon wegsnijden en de rest opeten. Verwerk groenten en fruit in sauzen of smoothies als je een rijpere structuur wat minder lekker vindt. Let wel op met zuivel en vleesproducten en kijk vooral ook op onze website voor lekkere recepten.
Wees creatief met voedsel bewaren
Bedenk creatieve oplossingen voor de restjes eten die je nog over hebt. Organiseer bijvoorbeeld een restjesavond met je huisgenoten, waar iedereen zijn restjes eten opmaakt. Droog de kruiden die je over hebt of maak er een kruidenolie van en vries die in. Neem je overgebleven eten mee als je naar huis gaat voor het weekend, of geef het aan je huisgenoten. Schaf tweedehands weckpotten aan om eten in te bewaren of een blender om smoothies en soepen te maken.
Een andere handige tip is om altijd standaard voedselproducten in huis te hebben die je kunt gebruiken om baksels, sauzen, smoothies of soepen mee te maken. Dit soort producten kan je gezamenlijk aanschaffen, waardoor de wekelijkse boodschappen ook minder duur worden. Denk bijvoorbeeld aan meel, bakpoeder, baking soda, olijfolie of zonnebloemolie, kruiden, cacao, bonen, een soort melk, etc. Als je dit soort producten altijd in huis hebt, kun je zo een makkelijk gerecht in elkaar flansen met je restjes, zonder dat je naar de supermarkt moet.
Maak van bewaren je hobby
En daarmee doelen we op fermenteren, pekelen of sauzen maken. Bewaar je glazen potten of flessen en je kan eindeloos experimenteren met allerlei groenten en fruit dat over is. Hergebruik van glazen potten is duurzaam, goedkoop en je kan de potten kwijt onder de trap, onder je bed, boven op de keukenkastjes of in de meterkast. Het is altijd leuk om zo’n nieuwe hobby te ontwikkelen.