Peper valt onder de specerijen en zijn de gedroogde bessen van de peperplant. Je kunt het in korrels of in poedervorm kopen. De smaak van peper loopt uiteen van mild naar scherp. Witte peper is mild, zwarte peper en cayennepeper zijn scherp. Het lekkerst is om de peperkorrels te malen in een pepermolen en aan het einde van de bereidingstijd aan je gerecht toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een combinatie maken van witte en zwarte peperkorrels. Roze peper is er ook maar dat is eigenlijk geen peper. Ook zijn er groene pepers op azijn te koop. Peper kan in sauzen, soepen en vleesgerechten worden gebruikt. In de bewaarwijzer is ook de beschrijving van verse pepers te vinden. Het is belangrijk om te weten hoelang Peper houdbaar is en onder welke condities.
Wat is de houdbaarheid van Peper? Dat is afhankelijk af van de volgende factoren:
Peper Bewaren
Buiten Koelkast | Koelkast | Vriezer | |
---|---|---|---|
Peperkorrels | Onbeperkt houdbaar | n.v.t. | n.v.t. |
Rode peper (vers) | Enkele dagen | n.v.t. | 6 tot 8 maanden |
Cayennepeper | Onbeperkt houdbaar | n.v.t. | n.v.t. |
Spaanse peper (vers) | Enkele dagen | n.v.t. | 6 tot 8 maanden |
Rode peper bewaren
Als je rode peper wilt bewaren, kan dat op verschillende manieren. Op de fruit- of groenteschaal blijft de rode enkele dagen tot een week goed. Maar je kan de rode peper ook in azijn bewaren. Dat is vooral handig als je een halve rode peper wilt bewaren of gesneden rode peper wilt bewaren.Hoe kun je vaststellen of Peper niet meer goed is?
Je kunt vaststellen Peper niet goed meer is door te kijken, ruiken en proeven. Als de gemalen Peper klonterig is en geen aroma en geur meer heeft dient het weggegooid te worden. Dit geldt eveneens voor de peperkorrels.Hoe moet je Peper bewaren?
Gemalen Peper en Peperkorrels kunnen onbeperkt bewaard worden, mits op een droge en koele plaats.
Disclaimer
De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid! Stel daarom altijd vast of het product nog goed is door eerst te kijken, dan te ruiken en dan pas te proeven. Bij twijfel altijd het product weggooien.