Over ons

Over ons

Voedselverspilling is onlosmakelijk verbonden met afval, klimaatproblematiek en wereldwijde hongersnoden. Door voedselverspilling thuis aan te pakken, kan je een groot verschil maken. Help jij mee?

Niels Poelsma
Niels Poelsma - oprichter Bewaarwijzer.nl

Welkom!

Voedselverspilling is een groot en veelal onnodig probleem. Het begint én eindigt allemaal met de consument. 

Dankzij bewaarwijzer weet je hoelang producten écht houdbaar zijn en hoe je producten langer kunt bewaren. Daardoor verspil je minder en dat heeft heel veel voordelen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de natuur en de generaties na ons.

Dankzij dit project hoop ik dat we allemaal een beetje minder verspillen. Zo zetten we een stap in de goede richting. 

Help mee en begin vandaag met beter bewaren en minder verspillen.

Waarom Bewaarwijzer?

In 2014 diende staatssecretaris Dijksma een kamerbrief in waarin andere het voedselverlies en voedselverspilling in Nederland behandeld werd. Er waren twee aanbevelingen:
  1. De lijst met producten waarvoor geen verplichting geldt om de houdbaarheidsdatum te vermelden uitbreiden.
  2. Stimuleren van een goede omgang van consumenten met houdbaarheidsdata.
In de praktijk blijkt namelijk dat de gemiddelde Nederlander tot wel 50 kilo eten verspilt per jaar. Daarvan is een groot gedeelte nog houdbaar maar wordt dat door een gebrek aan kennis weggegooid. Met het oog op een groeiende wereldbevolking, het milieu en onnodige verspilling is het tijd om stappen te maken. Dat kan al thuis in de keuken door niet meer onnodig levensmiddelen weg te gooien. Ondanks deze aanbevelingen is het niet eenvoudig om snel en gemakkelijk de houdbaarheid van producten op te zoeken. Daar wil Bewaarwijzer een eind maken. Dankzij Bewaarwijzer heeft nu iedereen makkelijk toegang tot de échte houdbaarheidsdata van producten. Daarnaast wil Bewaarwijzer bewustzijn bij de consument creëren over houdbaarheidsdata en bewaren van voedsel.

Wat wint de consument?

Elke Nederlander verspilt 50 kilo voedsel per jaar. Dat is gelijk aan € 150 per persoon! Het zijn vooral eenpersoonshuishoudens, gezinnen met jonge kinderen en jongeren onder de 25 jaar die verspillen. Een groep huishoudens die al snel baat hebben bij € 150 extra besteedbaar inkomen elk jaar. Ook heeft minder afval een beter effect op het milieu. Het kost enorm veel energie en grondstoffen om al dit afval te verwerken. Ook worden alle energie en grondstoffen die nodig waren om het voedsel in de keuken te krijgen verspild. Minder verspilling is dus minder belasting op het milieu.