Ui valt onder de Looksoorten en behoort tot de familie van de Allium. Kenmerkend voor alle Looksoorten is de uiengeur. Let bij de aankoop van Uien erop dat deze stevig aanvoelt en geen uitlopers heeft. Het vel dient papierachtig aan te voelen. Indien je Uien voorgesneden koopt dan dienen zij op de dag van aankoop geconsumeerd te worden. Laat gekookte of bereide Uien nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Bewaar de sterk ruikende Uien apart van andere procucten omdat deze de geur kunnen overnemen. Dit geldt ook voor de Sjalotten. Het is belangrijk om te weten hoelang Uien houdbaar zijn en onder welke condities.
Uien bewaren
Buiten Koelkast | Koelkast | Diepvries | |
---|---|---|---|
Ui (rauwe in de schil) | 2 maanden | 1 week | 1 jaar |
Ui (gesneden / halve rauw) | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Ui (gekookt / gebakken) | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Sjalot | 2 maanden | 1 week | 1 jaar |
Hoe kun je vaststellen of een Ui niet meer goed is?
Je kunt het beste vaststellen of een Ui of Sjalot niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Ui of Sjalot rotte plekken heeft, beschadigd, slap, zuur of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Hoe lang kun je een Ui bewaren?
Een Ui kan op een droge en donkere plek tot 2 maanden bewaard worden. Dit geldt ook voor de Sjalot.
Ui en Sjalot kunnen tot 1 week bewaard worden in de koelkast. Let wel op dat andere producten de geur kunnen overnemen.
Ui en Sjalot mits vooraf kort geblancheerd, kunnen tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.
Andere looksoorten: