Kool is verkrijgbaar in ontzettend veel variaties, kleuren, maten en vormen. Alle koolsoorten zijn supergezond. Een kleine opsomming van diverse bekende en overheerlijke koolsoorten zijn o.a. groene kool ook wel savooiekool genoemd, bloemkool, chinese kool, boerenkool, rode kool, spitskool, spruitjes, broccoli en witte kool waarvan de gefermenteerde vorm zuurkool heet. Met alle genoemde koolsoorten kan in de keuken eindeloos gevarieerd worden. Sommige koolsoorten lenen zich beter voor wokken, andere weer voor stamppotten, stoofgerechten, sappen of smoothies. Koop alleen gave, stevige kolen met frisse, knapperige bladen. Voorgesneden koolsoorten dienen op de dag van aankoop geconsumeerd worden. Laat bereide gerechten met kool nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is belangrijk om te weten hoelang Kool bewaard kan worden en onder welke condities.
Kool bewaren
Buiten Koelkast | Koelkast | Diepvries | |
---|---|---|---|
Bloemkool rauw | 3 tot 5 dagen | 3 tot 7 dagen | 1 jaar |
Bloemkool gekookt | n.v.t. | 1 tot 2 dagen | 3 maanden |
Bloemkoolrijst | n.v.t. | 1 tot 2 dagen | 3 maanden |
Boerenkool gekookt | n.v.t. | 1 tot 2 dagen | 3 maanden |
Boerenkool stronk rauw | 3 tot 5 dagen | 3 tot 5 dagen | 1 jaar |
Boerenkool gesneden rauw | n.v.t. | 2 dagen | 1 jaar |
Boerenkoolstamppot | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Broccoli rauw | 1 tot 2 dagen | 3 tot 5 dagen | 3 maanden |
Broccoli gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Chinese kool rauw | 1 tot 2 weken | 2 tot 4 weken | 1 jaar |
Chinese kool gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Groene kool rauw | 1 tot 2 weken | 2 tot 4 weken | 1 jaar |
Groene kool gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Kimchi | n.v.t. | 6 maanden | n.v.t. |
Koolrabi rauw | 2 dagen | 1 week | 1 jaar |
Koolrabi gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Paksoi rauw | 2 dagen | 2 dagen | 1 jaar |
Paksoi gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Rode kool rauw, heel | 1 tot 2 weken | 2 tot 4 weken | 1 jaar |
Rode kool gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Rode kool blik/glas | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Romanesco rauw | 2 dagen | 3 tot 5 dagen | 1 jaar |
Romanesco gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Spitskool rauw | 1 tot 2 weken | 2 tot 4 weken | 1 jaar |
Spitskool gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Spruiten rauw | 1 tot 2 dagen | 5 tot 7 dagen | 1 jaar |
Spruiten gekookt | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Zuurkool | n.v.t. | 2 tot 5 dagen | 1 jaar |
Zuurkoolstamppot | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Hoe kun je vaststellen of Kool niet meer goed is?
Je kunt het beste vaststellen of Kool niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Kool rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Hoe lang kun je Kool bewaren?
Kool kan buiten de koelkast op een droge en koele plaats 3 tot 5 dagen bewaard worden.
Kool bewaren in de koelkast
Kool kan 3 tot 7 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Gekookte Kool kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.
Kool bewaren in de diepvries
In de diepvries kan Kool mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak. Bereide Kool kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.
Kool kan buiten de koelkast op een droge en koele plaats 3 tot 5 dagen bewaard worden.
Kool kan 3 tot 7 dagen in de groentelade van je koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Gekookte Kool kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.
In de diepvries kan Kool mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden in een goed afgesloten plastic diepvriesbakje of diepvrieszak. Bereide Kool kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden in een goed afgesloten diepvriesbakje of diepvrieszak.