Groenten

Hoelang zijn groenten houdbaar en wat is de beste bewaarmethode?

Groente Bewaren

Wist je dat komkommers, tomaten, sla, wortel en ui de meest verspilde groenten zijn? Dit kunnen we onder andere voorkomen door deze groenten beter te bewaren. In dit artikel leggen we uit hoe je deze groenten het beste kan bewaren. Hierdoor blijven de groenten langer goed en verspil je minder voedsel!

Sommige groenten bewaar je in de koelkast en sommige buiten de koelkast. Groenten die je buiten de koelkast bewaart, leg je over het algemeen in een aparte ‘groentenmand’, verwijdert van fruit. Door groenten en fruit te scheiden, blijft het langer goed. Je bewaart groenten het beste op een donkere, koele plek zoals een kelder of voorraadkast. Als je groenten in de koelkast moet bewaren, kun je ze het beste in de groentenlade leggen. De vochtigheid in de lade is hoger dan in de rest van de koelkast waardoor de groenten niet uitdrogen. Het is daarnaast ook belangrijk dat je ze in de originele verpakking bewaart. Hieronder leggen we per groenten uit hoe je deze het beste kan bewaren.

Generic selectors
Exacte overeenkomsten
Zoek in titel
Zoek in inhoud
Post Type Selectors

De meest verspilde groentes

Hieronder vind je de groentes die het meest worden weggegooid. Hartstikke zonde natuurlijk! Daarom vind je hieronder advies hoe je deze groenten het beste kunt bewaren en waar.

Komkommers

Komkommers kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Dit komt doordat de komkommer uitdroogt in de koelkast waardoor die sneller bederft. Komkommers kun je het beste bewaren op een koele, donkere plek zoals de berging, de kelder of op een koele plek in de keuken. Houd de komkommer verpakt in de folie. Zo blijft de groente tot een week langer goed.

Tomaten

Ook tomaten bewaar je het beste buiten de koelkast. Je kunt ze het beste neerleggen op een droge, koele plek. Ook tomaten drogen namelijk uit in de koelkast en verliezen zo hun smaak. Dit komt doordat het velletje wordt aangetast, waardoor ze sneller bederven. Als je ze op een warme, zonnige plek legt rijpen de tomaten verder af en verkrijgen ze meer smaak. Hierdoor bederven ze echter ook sneller.

Sla

Alle soorten sla, in plastic verpakt of kroppen sla, bewaar je het beste in de koelkast. Verpakte sla bewaar je het beste in de originele verpakking. Een krop sla kun je bewaren door het donkere laagje van de steel eraf te snijden en deze met een gekruiste inkerving in water te plaatsen of te wikkelen in vochtig keukenpapier. Een krop sla met een wortelkluit blijft het langste goed. Bewaar sla nooit in een (afgesloten) plastic zak. Houd kroppen sla en gesneden kroppen sla langer goed door het af te dekken met vochtig keukenpapier of in een vochtige theedoek te wikkelen.

Wortel

Winterpeen bewaar je het beste buiten de koelkast, maar bospenen en worteltjes verpakt in plastic bewaar je dan weer in de koelkast. Winterpeen bewaar je makkelijk in droge, koele plekken, net zoals pastinaak of knolselderij. In de groentelade of in een plastic zak wordt het vaak te vochtig waardoor ze sneller kunnen rotten. Bospeen is langer houdbaar als je het loof verwijdert. Met het loof kun je lekkere pesto maken, dus gooi het vooral niet weg. Houd verpakte worteltjes in de originele verpakking in de koelkast.

Ui

Ui bewaar je het beste buiten de koelkast. Uien bewaar je op een droge, koele en donkere plek. Dit komt doordat uien snel vocht opnemen waardoor ze sneller rotten. Vermijd dan ook plastic zakken. Deze worden snel vochtig. In de schuur of in de kelder kunnen uien echter wel tot een maand goed blijven. Leg de uien niet bij geurige producten, zoals knoflook. Uien nemen geur over waardoor de smaak verandert.