Veel mensen drinken graag een glas Wijn, Rood, Wit of Rosé. Om optimaal van een goed glas Wijn te genieten is het belangrijk om te weten hoelang Wijn houdbaar is.
Dus wat is de houdbaarheid van Wijn? Dat hangt af van onderstaande factoren:
Houdbaarheid Wijn
Buiten Koelkast (ongeopend) | Koelkast (geopend) | |
---|---|---|
Frisse witte wijn | maximaal 1 jaar | 3 – 5 dagen |
Lichte rode wijn | maximaal 1 jaar | 3 – 5 dagen |
Volle, houtgerijpte witte wijn | > 2 tot 4 jaar | 5 – 7 dagen |
Krachtige rode wijn | > 3 tot 6 jaar | 3 – 5 dagen |
Zoete witte wijn (dessert) | > 2 tot 10 jaar | gemiddeld een maand |
Mousserend | > 1 tot 15 jaar | 1 – 3 jaar |
Hoe kun je vaststellen of Wijn niet meer goed is?
Afhankelijk van de kwaliteit van de Wijn, Rood, Wit of Rosé is deze minstens 3 tot 5 jaar houdbaar. Een goede kwaliteit Rode Wijn is in principe wel meer dan 10 jaar of langer houdbaar. Een Witte Wijn of Rosé zijn in principe wel meer dan 5 jaar houdbaar. Het gaat dus meer om de kwaliteit van de Wijnen dan de houdbaarheid. Gebruik hierbij zien, ruiken en proeven. Als de kleur verandert, het niet lekker ruikt of zuur smaakt, dien je het product weg te gooien.Hoe moet je Wijn bewaren?
Je kunt ongeopende Wijn, Rood, Wit of Rosé het beste, liggend, koel en droog bewaren in een gesloten ruimte. Buiten het zonlicht. Zo blijven de Wijnen het beste bewaard.
Disclaimer
De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid! Stel daarom altijd vast of het product nog goed is door eerst te kijken, dan te ruiken en dan pas te proeven. Bij twijfel altijd het product weggooien.