Bramen, heerlijk fruit en net als het zusje frambozen behorende tot de rozenfamilie. Boordevol antioxidanten, vitamine C en caloriearm. Kwetsbaar fruit dat gauw kneust. Koop alleen gave exemplaren.
Bramen lenen zich uitstekend voor het maken van jam of compote. Mocht je teveel Bramen gekocht of geplukt hebben dan kan er zo een jam van worden gemaakt.
Ook de de al iets gekwetste exemplaren kunnen gebruikt worden voor het maken van jam, gelei, sap of compote. Om lang te kunnen genieten van Bramen is het belangrijk om te weten hoelang Bramen houdbaar zijn en onder welke condities.
Bramen bewaren
Buiten Koelkast | Koelkast | Diepvries | |
---|---|---|---|
Bramen | 1 dag | 1 tot 3 dagen | Op min 18 graden, 8 tot 12 maanden |
Hoe kun je vaststellen of bramen niet meer goed zijn?
Je kunt het beste vaststellen of Bramen niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Bramen verkleurd, slap of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.
Hoe lang kun je bramen bewaren?
Buiten de koelkast kunnen bramen op de fruitschaal 1 dag bewaard worden. Leg de, niet vochtige, bramen dan op een laagje keukenpapier. Dat neemt het vocht op en zorgt ervoor dat ze langer goed blijven.
Hoe lang kun je bramen in de koelkast bewaren?
In de koelkast kunnen bramen in een papieren zak of kartonnen bakje 1 tot 3 dagen bewaard worden. Het beste gebruik je hiervoor het bakje waarin je ze gekocht (of gekregen) hebt.
Controleer of de zak of het bakje niet vochtig worden. Als de bramen vochtig worden, leg er dan een velletje keukenpapier bij. Dat neemt het vocht op en zorgt ervoor dat ze langer houdbaar zijn.
Bramen invriezen
De belangrijkste vraag is natuurlijk “kun je bramen invriezen”? Natuurlijk kan je ze invriezen. Het is wel handig om bramen eerst op een vel bakpapier of een plat bord in te vriezen. Dan plakken ze namelijk niet aan elkaar. Daarna kun je ze natuurlijk samen in een bakje doen.
Het maakt trouwens niet uit of het verse bramen of wilde bramen zijn. Je kunt alle soorten bramen prima invriezen. Let bij wilde bramen er wel op dat je ze eerst goed afspoelt. Er kunnen wat beestjes en vuiltjes van buiten op zitten. Dep na het wassen de bramen goed af en vries ze dan los van elkaar in.
Andere bessen
Hoe lang bramen bewaren?
Bramen bewaar je 1 dag op de fruitschaal, 1 tot 3 dagen in de koelkast en een jaar in de diepvries.
Kunnen bramen in de koelkast?
Jazeker, bramen kunnen prima in de koelkast. Zorg er wel voor dat de bramen niet vochtig worden. Je kunt ze daarom het beste in een papieren zak of bakje bewaren. Eventueel doe je er een velletje keukenpapier bij om het vocht op te nemen.
Hoe gezond zijn bramen?
Bramen zijn hartstikke gezond. Bramen zitten boordevol vitaminen zoals vitamine C en E. Daarnaast zit er veel calcium, fosfor en magnesium in bramen. Bramen passen dus goed in een gezond dieet.
Welke vitaminen hebben bramen?
Bramen bevatten o.a. de volgende vitaminen: B1, B2, B6, C, E en K. Daarnaast bevatten bramen mineralen als natrium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer.
Kan ik wilde bramen eten?
In principe kan je wilde bramen prima eten. Het gevaar zit erin dat je dat je besmet raakt met de vossenlintworm. Die kan 5 tot 15 jaar na de besmetting tot een infectie leiden.
Daarnaast is het plukken van wilde bramen verboden in Nederland. Hoewel dit vaak door de vingers wordt gezien.
Als je wilde bramen plukt en zou willen eten, zorg dat je ze dan grondig wast en kookt. Dit geldt ook voor bramen uit je eigen moestuin als daar vossen komen.
Waarom mag je bramen niet meer plukken?
Je mag in Nederland geen bramen (of ander fruit) meer uit de natuur meenemen. Dat is officieel stroperij en kan beboet worden. In de praktijk zal de boswachter het door de vingers zien als je een klein bakje voor eigen gebruik plukt.
Als je wilde bramen plukt, moet je er goed op letten dat je deze grondig wast en kookt. Bramen die dicht bij de grond staan, kunnen namelijk besmet zijn met vossenlintworm. Dit kan 15 jaar na de besmetting nog tot ernstige infecties leiden!
Hoe lang zijn bramen houdbaar?
Bramen bewaar je 1 dag op de fruitschaal, 1 tot 3 dagen in de koelkast en een jaar in de diepvries.