Moet eten afkoelen voor je het in de koelkast zet?

Wie kent het niet, je hebt heerlijk gekookt en wat restjes over. Ideaal om de volgende dag op te eten. Maar kan je het nu al in de koelkast zetten of juist niet? Moet je eigenlijk niet eerst wachten tot het afgekoeld is? Wij hebben het voor je uitgezocht! Lees hieronder onze bevindingen. Om meteen […]

Bewaren: 4 kookboeken die je kunnen helpen

Vier kookboeken

Er zijn veel tips en tricks beschikbaar in kookboeken om voedsel zo lang mogelijk te bewaren. In dit artikel zetten we onze 4 favoriete kookboeken op een rijtje, met links waar je ze kan aanschaffen. Fermenteren Dit boek van Fern Green is een overzichtelijk kookboek over het fermenteren van groenten en fruit. Er staan 63 […]

Wat kan je met aquafaba?

Aquafaba

Aquafaba betekent letterlijk boonwater (aqua= water, faba= boon). Het is het water waarin peulvruchten zijn gekookt, ofwel het vocht uit een blik kikkererwten. Het is een fantastische eiwitvervanger en in dit artikel leggen we uit wat het is, wat je er allemaal mee kan en delen we een recept voor de lekkerste chocolade koekjes. Met […]

Wat te doen met oud brood

Oud brood

Het is bij de meesten bekend dat je met oud brood lekkere croutons kan maken. Snijd het brood in stukjes, scheutje olijfolie, snufje zout, snufje peper, wellicht wat verse rozemarijn of tijm. In de oven tot het brood goudbruin gekleurd is en smullen maar. Een klassieker, maar je kan zoveel meer met oud brood. Voordat […]

Ingelegde citroen recept

Ingelegde citroenen zijn een ontzettend goede smaakmaker in hartige gerechten. In dit artikel leggen we uit wat ingelegde citroenen zijn, hoe je het maakt en hoe je het kan gebruiken. Wat zijn ingelegde citroenen? Ingelegde citroenen zijn verse citroenen die worden gefermenteerd in zout en citroensap. De citroenen worden vervolgens gefermenteerd voor een aantal weken […]

Kool fermenteren recept

Kool fermenteren recept

Sauerkraut of zuurkool: je hebt het vast wel eens gegeten. Zuurkool wordt in Nederland vaak gegeten in een zuurkool stamppot, maar kan ook op heel veel andere manieren gegeten worden. Denk bijvoorbeeld als toevoeging aan een soep, salade of op een broodje. Zuurkool is ook goed te combineren met, verrassend genoeg, mosterd, boter, ei en […]

Paprika fermenteren recept

Paprika fermenteren

Paprika fermenteren is een leuke manier om met fermentatie aan de gang te gaan. Het fermenteren van paprika is daarnaast wat minder gangbaar dan het maken van, bijvoorbeeld, zuurkool. Dat zegt natuurlijk niet dat het ook minder lekker is. Als je paprika op de juiste manier fermenteert, heeft het een heerlijke bite en een lekkere […]

Pepers fermenteren recept

Pepers fermenteren recept

Fermenteren is een leuke manier om aan het eind van de week je overgebleven groenten te verwerken. Lekker met groenten zoals kool, paprika, wortels, komkommer, bieten maar ook met hete pepertjes! Met dit recept kun je een simpele pittige saus maken. Gefermenteerde pittige saus is een heerlijke toevoeging aan bijna elke maaltijd. Zelfs als je […]

5 soorten groenten en fruit die lang houdbaar zijn

5 Soorten groenten en fruit die lang houdbaar zijn

Aardappels Aardappels zijn gemiddeld twee tot drie weken houdbaar, mits je ze op een donkere en koele plek bewaard. Echter kan na twee weken de kwaliteit wel verminderen, zoals de smaak of stevigheid van de aardappel. Dat betekent natuurlijk niet dat je de aardappels weg moet gooien. Je kan ze nog gewoon eten! Snijd de […]