Blancheren is een makkelijke manier om voedselproducten te conserveren. Dit komt doordat tijdens het blancheerproces enzymen worden gedeactiveerd en andere ziekmakers en ongedierte worden verwijderd. Na dit proces kan je het product invriezen voor een langere tijd, of langer in de koelkast bewaren.
Echter is deze manier niet alleen een bewaartechniek. Je kan het ook toepassen om groenten en fruit een mooiere kleur te geven. Mét behoud van knapperigheid. Het oog wil natuurlijk ook wat.
In dit artikel lees je meer over wat blancheren is, de betekenis van het woord en waarom je deze kooktechniek zou toepassen. Verder worden er een aantal blancheertechnieken genoemd. Ook geven we een aantal recepten om veelgebruikte groenten en fruit te blancheren. Ook noemen we het voordeel van de techniek als voorbereidingstechniek voor het invriezen van voedselproducten.
Wat is blancheren?
Blancheren is een kooktechniek. Hierbij kook je iets heel kort waarna je het meteen afkoelt in koud water. Dit doe je vooral met groenten en fruit. Deze techniek zorgt voor het volgende:- het wordt product knapperig en beetgaar,
- kleur, smaak en vitaminen blijven behouden
- ziekmakers en ongedierte worden verwijderd.
Blancheren: betekenis
Blancheren komt van het Franse woord blanchir. Dit betekent ‘wit maken’. Dit refereert waarschijnlijk naar het blancheren van vlees, wat wit wordt als je het kort kookt. Je noemt het proces blancheren wanneer je een product een korte tijd kookt in een pan zonder deksel en daarna het kookproces abrupt stopt met koud water (of ijswater).Waarom blancheren?
Hieronder zetten we nog even op een rijtje waarom je groenten en fruit zou blancheren.- Producten worden langer houdbaar.
- Ziekmakers worden uitgeschakeld.
- Ongedierte wordt verwijderd.
- Kleur en knapperigheid blijven behouden.
- De smaak blijft behouden of wordt zelfs beter.
- Het is snel, makkelijk en iedereen kan het doen.
Hoe moet je blancheren?
Er zijn verschillende manieren waarop je deze kooktechniek kan toepassen:- warm water,
- koud water,
- hete stoom en
- hete olie.
Warm water
Als je blancheert met warm water laat je eerst het water in een pot koken. Zodra het water kookt, kan je het te blancheren product toevoegen. Zorg dat de temperatuur van het water niet zakt en dus blijft koken. Voeg dus niet te veel in één keer toe.Koud water
Als je blancheert met koud water voeg je het product toe zodra je het water gaat koken. Het eten warmt dus mee op. De kooktijd bij deze techniek mag niet langer zijn dan een paar minuten nadat het water begint te koken. Je moet dus goed opletten en een timer bij de hand hebben.Hete stoom
Je kan ook blancheren met hete stoom. Je kan hiervoor een stoomkoker- of pan- gebruiken of een metalen vergiet op een pan met kokend water. Elektrisch stomen kan ook. Veel van dit soort kokers hebben een blancheer stand. Als je een stoomoven hebt, kan je ook hierin blancheren. Op deze manier verlies je weinig tot niks van de voedingsstoffen in het water, aangezien het wordt geblancheerd door de stoom.Hete olie
Blancheren in hete olie is ook een mogelijkheid. Dit wordt voornamelijk gedaan met aardappels om frites te bereiden. Dit wordt ook wel arrêteren genoemd. De olie wordt verwarmd tot 160°C. Zodra het product wordt toegevoegd zal de temperatuur dalen. Zorg dat het tussen de 130°C en 140°C zit en blancheer voor een aantal minuten.Groente blancheren
Geblancheerde groenten zijn heel makkelijk te maken, en het wordt ook vaak gedaan. Je kan zout of andere smaakmakers toevoegen aan het water, zoals specerijen of een bouillonblokje. De blancheertijd verschilt per groente. Er zijn veel richtlijnen te vinden op het internet, maar hieronder hebben we een aantal veelvoorkomende groenten op een rijtje gezet.- Bloemkool: blancheer 2-3 minuten.
- Broccoli (roosjes): blancheer 1-1,5 minuten.
- Sperziebonen: blancheer voor 2-3 minuten.
- Spinazie: een paar seconden.
- Spruiten: blancheer voor 3 minuten.
Fruit blancheren
Het blancheren van fruit lijkt wat minder gangbaar dan het blancheren van groenten. Toch is het gebruik van deze techniek op fruit erg fijn. Doordat blancheren de werking van enzymen stopt, kan het ook gebruikt worden om de zuurheid van fruit te verminderen. Deze zuurheid kan een prikkelgevoel geven in je mond dat niet voor iedereen prettig is. Door het blancheren van fruit kan je dan toch genieten van fruit, zonder dat gevoel te ervaren. Hieronder een aantal richtlijnen voor het blancheren van ananas, mango en appel.- Ananas: blancheer voor ongeveer een minuut.
- Appel: blancheer voor minimaal een minuut.
- Mango: blancheer voor 30-60 seconden.