Bieten met hun typische “aardse” smaak worden veel gegeten. Je kunt rode bieten natuurlijk vers kopen. Maar meestal koop je die in een blik of een pot. Afhankelijk van de verpakking zijn rode bieten langer of korter houdbaar. Op deze pagina kan je precies lezen hoe lang je rode bieten bewaren kunt.
Rauwe bieten blijven 3 dagen goed op een fruitschaal. In de koelkast kan je deze twee weken bewaren. In de vriezer zelfs 1 jaar. Als je een pot of blik bieten opent, kan je die nog een maand in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze een 3 maanden goed.
Bieten bewaren
Buiten Koelkast | Koelkast | Diepvries | |
---|---|---|---|
Bieten (rauw) | 3 dagen | 2 weken | 1 jaar |
Bieten (gekookt) | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Bieten (blik of pot) | Ongeopend: THT | 1 maand | 3 maanden |
Hoe kun je vaststellen of bieten niet meer goed zijn?
Je kunt het beste vaststellen of rauwe bieten niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Bieten slap of beschimmeld zijn en een zure geur verspreiden dan dienen de bieten weggegooid te worden.
Ongeopende zoetzure bieten in blik of pot. Volg hiervoor de THT-datum op de verpakking. Als een blik beschadigd is of de deksel van de pot bol staat en het vocht troebel en de Bieten verkleurd zijn dan dient het product weggegooid te worden.
Hoe lang kun je rode bieten bewaren?
Het hangt er helemaal vanaf wat voor bieten het zijn en waar je ze bewaart. Je kunt bieten bijvoorbeeld in een keukenkast, op een fruitschaal of in de koelkast of vriezer bewaren. Hieronder lees je precies hoe je bieten het beste kunt bewaren.
Bieten in de koelkast bewaren
Rode bieten zijn redelijk houdbaar in de koelkast. Het ligt er aan of je verse bieten hebt of bieten uit een pot of blik. Als je verse bieten in de koelkast wilt bewaren, kan je het beste het loof laten zitten. Dan zijn ze het langst houdbaar. Als je het loof eraf snijdt, zijn de bieten nog maar 3 tot 7 dagen houdbaar.
Als je bieten uit een pot of blik in de koelkast wilt bewaren, kan dat natuurlijk ook. Bietjes uit een pot kan je in de hersluitbare pot laten zitten. Bieten uit blik kan je het beste in een andere hersluitbare container doen. In beide gevallen zijn de bieten ongeveer een maand houdbaar. Let er wel op dat je altijd een schone vork of lepel gebruikt om ze uit de verpakking te halen.
Gekookte bieten blijven het minst lang goed. Die kan je na het koken nog ongeveer 2 dagen bewaren. Dat geldt zowel voor verse bieten als bieten uit een pot of blik. Ook vers gekookte bieten kan je het beste in een hersluitbare verpakking doen. Let ook nu weer op de schone lepel of vork.
Bieten in de vriezer bewaren
Als je rauwe bieten in de vriezer wilt bewaren, kan je die het beste eerst blancheren. Daardoor blijven de verse, rauwe bieten ongeveer een jaar goed in de diepvries. Voor de andere soorten bieten, gekookt of uit blik/pot, blijven ze ongeveer 3 maanden goed.
Verse bieten kan je op de fruitschaal (of in een keukenkastje) bewaren. Dan blijven ze ongeveer 3 dagen goed. Als je verse bieten in de koelkast wilt bewaren, kan dat ook. Laat dan het loof zitten! Dan blijven ze ongeveer 2 weken goed. Zonder loof zijn ze 3 tot 7 dagen houdbaar in de koelkast.
Op zich kan je een rode biet rauw invriezen. Maar het beste is om de bieten 2 tot 3 minuten te blancheren voordat je ze invriest. Dan blijven ze namelijk een jaar houdbaar in de vriezer.
Rode bieten zijn redelijk houdbaar in de koelkast. Het ligt er aan of je verse bieten hebt of bieten uit een pot of blik. Als je verse bieten in de koelkast wilt bewaren, kan je het beste het loof laten zitten. Dan zijn ze het langst houdbaar. Als je het loof eraf snijdt, zijn de bieten nog maar 3 tot 7 dagen houdbaar.
Als je bieten uit een pot of blik in de koelkast wilt bewaren, kan dat natuurlijk ook. Bietjes uit een pot kan je in de hersluitbare pot laten zitten. Bieten uit blik kan je het beste in een andere hersluitbare container doen. In beide gevallen zijn de bieten ongeveer een maand houdbaar. Let er wel op dat je altijd een schone vork of lepel gebruikt om ze uit de verpakking te halen.
Gekookte bieten blijven het minst lang goed. Die kan je na het koken nog ongeveer 2 dagen bewaren. Dat geldt zowel voor verse bieten als bieten uit een pot of blik. Ook vers gekookte bieten kan je het beste in een hersluitbare verpakking doen. Let ook nu weer op de schone lepel of vork.