Ingelegde citroenen zijn een ontzettend goede smaakmaker in hartige gerechten. In dit artikel leggen we uit wat ingelegde citroenen zijn, hoe je het maakt en hoe je het kan gebruiken.
Wat zijn ingelegde citroenen?
Ingelegde citroenen zijn verse citroenen die worden gefermenteerd in zout en citroensap. De citroenen worden vervolgens gefermenteerd voor een aantal weken totdat de schil zacht en eetbaar is.
Het fermentatie proces zorgt voor een geconcentreerde citroensmaak en maakt de citroenen minder zuur en vermindert de bitterheid van de citroenschil. De ingelegde citroenen komen oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Je kan de smaakmaker ook vinden in de Zuidoost Aziatische keuken.
Ingelegde citroen
Met dit recept maak je snel en makkelijk ingelegde citroenen. Heerlijk bij Aziatische en mediterraanse gerechten.
Ingrediënten
- 4 stuks Citroenen ga voor biologisch
- 2 eetlepels Zout of zoveel als je nodig hebt
- 50 ml Citroensap of zoveel als je nodig hebt
Bereiden
-
Desinfecteer een luchtdichte pot goed door het 10 minuten te koken. Laat de pot afkoelen voordat je de citroenen in de pot doet.
-
Zorg dat de citroenen schoon zijn en de waslaag is verwijderd. De waslaag kan je eraf halen door de citroen onder warm water schoon te borstelen. Je kan ook biologische citroenen gebruiken. Die zijn niet bespoten en hebben dus geen waslaag.
-
Snijd vervolgens in de lengte de citroenen kruislings in, maar zorg er wel voor dat de onderkant aan elkaar blijft zitten. Je kan zelf bepalen of je de kontjes aan beiden kanten eraf snijdt of niet.
-
Vul de citroenen met zout en doe ze in de pot. Duw ze goed aan, hoe minder ruimte hoe beter. Je kan nu eventueel ook kruiden zoals tijm, rozemarijn, laurier, kaneelstokjes of hete pepertjes toevoegen.
-
Pers vervolgens citroenen uit totdat je genoeg sap hebt om de te vullen totdat de ingelegde citroenen onder het sap staan.
-
Voeg dan nog wat extra zout toe en sluit de pot.
-
De pot kan je een maand in de koelkast zetten, of op een koele en donkere plek. Na een maand zijn ze eetbaar. Schud de pot elke dag voor de eerste twee weken, daarna af en toe een keertje.
Hoe kan je ingelegde citroenen gebruiken?
De ingelegde citroenen worden vaak in de Noord-Afrikaanse of Zuidoost Aziatische keuken gebruikt. Ze geven veel smaak aan salades en dressings, maar zijn ook goed te combineren met vis- en schaaldieren zoals kabeljauw en garnalen. Ook in curry’s is het een fijne smaakmaker.
De citroenen worden vaak gebruikt in tajines en couscous, maar ook in kleine stukjes in Indiase gerechten. In de Indiase keuken worden tijdens het inleggen kruiden gebruikt zoals chilli, kurkuma, komijn, koriander, fenegriek, en soms suiker.
Als je ingelegde citroenen in je gerecht wilt verwerken, gebruik je over het algemeen alleen de schil. Het vruchtvlees schraap je eruit aangezien dit erg zout is. Je kan het vruchtvlees wel spoelen met water en als smaakmaker gebruiken in soepen of stoofpotjes.
Over het algemeen geeft het een fris bittertje aan je eten. Voor meer recepten refereren we graag aan de Rainbow Plantlife website. Hier kun je recepten vinden met soep, stoofpotjes, dressings, sauzen, dips en nog veel meer. Eet smakelijk!