Fermenteren is een leuke manier om aan het eind van de week je overgebleven groenten te verwerken. Lekker met groenten zoals kool, paprika, wortels, komkommer, bieten maar ook met hete pepertjes! Met dit recept kun je een simpele pittige saus maken. Gefermenteerde pittige saus is een heerlijke toevoeging aan bijna elke maaltijd. Zelfs als je niet zo goed tegen pittig kan, is dit een leuk recept: hoe langer je namelijk fermenteert, hoe minder pittig de saus wordt. Dit is een basisrecept voor een flinke hoeveelheid saus, maar je kunt het makkelijk aanpassen aan wat je in de koelkast hebt liggen en jouw behoeften. Zorg er dan wel voor dat het water en zout ratio gelijk blijft. Onderaan het artikel staan meer tips om dit recept aan te passen!
Voordat we het recept in duiken, is het interessant om wat meer over fermenteren te leren. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om een ander voedingsmiddel te maken. Deze micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) veranderen het product zodanig dat de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk ervan verandert. Je kan producten fermenteren met of zonder zuurstof en met of zonder toevoeging van micro-organismen. Fermentaties waaraan deze organismen worden toegevoegd heten ook wel starters, zoals gebruikt wordt voor bijvoorbeeld zuurdesem brood. Door fermenteren worden sommigen voedselproducten beter verteerbaar. Daarnaast zijn gefermenteerde voedselproducten rijk aan probiotica die goed zijn voor je darmflora.
Let wel op: als het fermenteren niet goed gaat, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. Wees dus voorzichtig als je thuis fermenteert. Werk met schone handen en ontsmet de materialen die je gebruikt.
Fermenteren pepers
Met dit handige recept kan je zelf thuis pepers fermenteren. Ideaal als je pepers langer wilt bewaren.
Ingrediënten
- 900 gram Chilipepers
- 6 teentjes Knoflook
- 50 gram Zout
- 950 milliliter Warm water
Bereiden
-
Ontsmet de glazen pot door de pot minimaal vier minuten te koken in water. Doe handschoentjes aan voordat je de pepers gaat snijden.
-
Snijd de topjes van de pepers en snijd ze door de lengte. Mocht dit niet in de glazen pot passen, kun je ze in gelijke kleinere stukken snijden.
-
Stop de gesneden pepers in de pot en voeg de knoflooktenen toe. Zorg dat je ruimte overhoudt voor de gewichten die je gebruikt.
-
Voeg het zout toe aan het warme water en roer tot het opgelost is. Voeg het mengsel toe aan de pepers en knoflook.
-
Leg een gewicht bovenop de pepers zodat ze ondergedompeld blijven.
-
Sluit de pot en zet de pot in een ruimte met kamertemperatuur. De pepers kunnen nu 2 tot 3 weken fermenteren, of totdat het lekker ruikt en smaakt.
-
Open de pot elke dag zodat de zuurstof kan ontsnappen. Je hoort een plof zodra je de pot opent, daarna kan je de pot weer sluiten.
-
Scheidt de pepers van het zoutwater mengsel en zet het mengsel apart. Blend de pepers en voeg het mengsel toe totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt. Zeef de saus als je liever een fijnere saus wilt.
-
Gebruik meteen of bewaar tot 1 jaar in de koelkast.
Tips:
- Gebruik verschillende pepers. Verschillende soorten pepers hebben verschillende smaken. Een mix van pepers geeft een lekkere, complexe smaakbeleving.
- Gebruik geen onrijpe pepers. Door het fermentatieproces wordt de nadruk gelegd op de bittere smaken in het voedselproduct. De saus smaakt dus beter als je rijpe pepers gebruikt.
- Zorg ervoor dat de pepers ondergedompeld blijven. Als dit niet het geval is, is de kans op schimmelvorming een stuk groter.
- Gebruik een luchtdichte pot. Hierdoor komt er weinig zuurstof bij de pepers, wat de kans op schimmelvorming verlaagt.
- Experimenteer! Sommige mensen vinden dat een kort fermentatieproces een beter resultaat levert, terwijl andere wellicht een langer fermentatieproces prefereren.
Dit is een basisrecept voor pittige saus. Het resultaat is al fantastisch lekker, maar het is ook mogelijk om andere producten toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld wat ui toe aan het fermentatieproces, of mix de saus met kruiden, fruit of rauw of gebakken groente (ui, tomaat, spinazie etc.). De mogelijkheden zijn eindeloos!