Appelsap is een veel gedronken fruitsap in Nederland en daarbuiten. De houdbaarheid van fruitsappen wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid suiker ten opzichte van puur sap. Vers geperst appelsap is dus veel minder lang houdbaar dan appelsap uit de winkel met toegevoegde suikers of andere additieven. Dus wat is de houdbaarheid van appelsap? Dat hangt af van onderstaande factoren:
Houdbaarheid Appelsap na THT
Ongeopend na THT | Buiten Koelkast | Koelkast |
---|---|---|
In fles | 2 – 3 maanden | 2 – 3 maanden |
In blik | 6 – 9 maanden | 6 – 9 maanden |
In pak | 2 – 3 maanden | 2 – 3 maanden |
Geopend | Buiten Koelkast | Koelkast |
Fles, Blik, Pak | 3 dagen |
Hoe kun je vaststellen of Appelsap niet meer goed is?
De beste methode is door middel van zien, ruiken en proeven de houdbaarheid vast te stellen. Als het blik lekt, roest of het pak opgezet is moet het product worden weggegooid. Eveneens als de appelsap erg zuur ruikt, meer dan van normale appelsap verwacht mag worden, is het waarschijnlijk gaan gisten en niet meer houdbaar. Tot slot geldt dat als de appelsap naar azijn, wijn, cider of bier smaakt of ruikt het ook weggegooid moet worden.Hoe moet je Appelsap bewaren?
Ongeopende appelsap moet koel en droog worden bewaard, bijvoorbeeld in een voorraadkast. Geopende appelsap dient na gebruik direct gesloten of afgedekt in de koelkast te worden bewaard. Tip Bewaar in de zomer appelsap pakjes in de vriezer, deze zijn tegen de lunch ontdooid en lekker fris. Disclaimer De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid! Stel daarom altijd vast of het product nog goed is door eerst te kijken, dan te ruiken en dan pas te proeven. Bij twijfel altijd het product weggooien.