Kruiden tillen elk gerecht naar een hoger niveau, maar vaak gebruik je niet alles in één keer. In dit artikel beschrijven we 3 manieren hoe je kruiden het best kunt bewaren. Dit kan namelijk best lastig zijn. Het ligt eraan wat je met de kruiden wilt doen en wat voor soort kruiden je wilt bewaren.
Zo kun je er bij aankoop al voor kiezen om een kruidenplantje, kruiden in een plastic bakje of een bos kruiden te kopen. Een kruidenplantje is ideaal als je niet veel kruiden in je gerecht wilt gebruiken. Je kan de plant water geven en zo voor een aantal weken gebruiken of je kan de plant verpotten en er zo nog langer van genieten. Koop je een bakje of een bos kruiden, dan zijn er een aantal manieren om het langer goed te houden. Let wel: was de kruiden altijd in koud water voordat je ze gebruikt en bewaard.
Manier 1: in de koelkast bewaren
Er zijn meerdere manieren om kruiden in de koelkast te bewaren. Hierdoor blijven de kruiden tot twee weken goed en drogen ze niet uit.
In een glas water:
Bosjes kruiden kan je goed bewaren in een glas water. Dit kan je kwijt in de deur van je koelkast. Let wel dat je het water elke één tot twee dagen ververst en de uitgedroogde of rotte takjes eruit haalt. Het kan namelijk gaan schimmelen, en dat wil je voorkomen.
In een vochtige theedoek:
Een andere manier is om de kruiden te bewaren in een vochtige theedoek. Gebruik hiervoor een schone theedoek en houd het vochtig. Vouw de vochtige doek om de kruiden heen en zorg ervoor dat ze zo min mogelijk beschadigen. Beschadigde kruiden gaan namelijk minder lang mee.
Basilicum bewaart echter het beste op een droge, koele plek op kamertemperatuur. Kruiden met stevige blaadjes zoals tijm en rozemarijn, en laos kun je het beste in een bakje bewaren.
Manier 2: invriezen
Gebruik je niet alle kruiden in één keer, en heb je ook geen plannen om het in de komende dagen te gebruiken, dan kan het een goed idee zijn om de kruiden in te vriezen. Dit kan je doen door de blaadjes of takjes eerst te blancheren en dan in een bakje in te vriezen. Zo blijven ze minstens 2 maanden goed. Lees ook de serie bewaarmethoden, waarin wordt uitgelegd wat soort bakje hiervoor geschikt is.
Je kunt de kruiden ook verwerken in een recept, zoals pesto (bijvoorbeeld deze wortelloof pesto) of kruidenolie, -boter of -azijn. Je kan deze smeersels invriezen in een ijsblokjesvorm en later gebruiken op bijvoorbeeld een panini, in een pasta of om je eten in te bakken. Let wel op de bewaarduur van dit soort producten. Dit verschilt per recept. Proef en ruik altijd of het product nog goed is voordat je het consumeert.
Manier 3: drogen
Kruiden met een sterke smaak zoals rozemarijn, salie, tijm, laurier, dragon en munt kun je aan de lucht drogen. Bind de takjes in een bos en hang ze ondersteboven op in een donkere en koele ruimte. Wacht totdat de kruiden bros zijn, dan zijn ze namelijk droog genoeg. Dit kan 1 tot 2 weken duren. Wil je liever niet zo lang wachten tot de kruiden aan de lucht gedroogd zijn? Je kunt de kruiden ook in de oven drogen op een lage temperatuur voor 6-12 uur totdat ze knisperig zijn. Je kan de gedroogde kruiden laten hangen (raken ze wel sneller hun smaak kwijt) of bewaren in luchtdichte potjes zoals deze. Zo blijven de kruiden maandenlang te gebruiken en kun je er dus lang van genieten.
Zoals al gezegd, verschilt de manier van bewaren per soort kruiden. Dit geldt voornamelijk voor het drogen of invriezen van verse kruiden. Via deze link vind je een overzicht van de meest gangbare kruiden en of je deze het beste kan invriezen of drogen.