In de zomer kan voedsel bewaren een stuk lastiger zijn. Het is een stuk warmer waardoor voedsel sneller bederft. Ook eten we vaker buiten de deur. We organiseren een barbecue voor een aantal vrienden, eten lekker op het terras of nemen een picknickmand mee naar een strandje. Heel gezellig en fijn dat het weer mag, maar wat doe je met al het overgebleven eten? In deze serie van drie artikelen behandelen we leuke en smaakvolle manieren om van deze restjes af te komen!
Eten van de barbecue is toch wel het toppunt van de zomer. Vooral op de warmere dagen wanneer je de rook en het eten van de barbecue ruikt in bijna elke straat. Dit geeft altijd een zomers gevoel! In dit artikel delen we twee heerlijke barbecue recepten en een aantal manieren om de restjes van een barbecue niet weg te hoeven gooien.
Rib-eye
Dit recept werkt het beste op een kolenbarbecue met twee verschillende kanten. Warm één van de kanten op tot 200℃, de andere tot ongeveer 300℃. Gebruik hickory rookhout om meer smaak aan het vlees te geven.
- Neem een rib-eye (500-1000 gram) op kamertemperatuur en leg het op de kant die 200℃ is voor 20 minuten.
- Na 20 minuten verplaats je het vlees naar de hetere kant van de barbecue, totdat het stuk vlees een mooie korst heeft.
- Kruid het vervolgens met wat zout van hoge kwaliteit. Eet smakelijk!
Zuid-Afrikaanse braaibroodjes
Braaibroodjes zijn eigenlijk tosti’s van de barbecue. Hier kan je oud brood voor gebruiken zodat je dit niet hoeft weg te gooien.
- Neem twee sneetjes brood, twee plakken (plantaardige) kaas, en wat tomaat en ui.
- Maak er een tosti van en bak deze op de barbecue. Besmeer een sneetje brood met wat fruitchutney of abrikozenjam. Dat is het! Eet smakelijk!
Lauwwarme lunch salade
Er zijn een aantal barbecue gerechtjes die we wel standaard kunnen noemen: groentespiesjes, maiskolven, hamburgers, vis. Hier heb je vaak veel van over, dus bewaar alle restjes in bakjes. De volgende dag kan je er een heerlijke salade van maken.
- Kook een portie quinoa, couscous of pasta. Maak ondertussen de dressing klaar. Meng wat balsamico crème, mosterd, olijfolie, zout en peper in een kommetje.
- Neem de groenten van de spiesjes, snijd de maiskolf, de hamburger of vis in kleine stukjes.
- Maak een bedje van een slasoort naar smaak. Leg de restjes van de barbecue erbij en voeg vervolgens de quinoa of pasta toe. Maak het af met de dressing. Voilà, een heerlijk simpel gerecht met je restjes. Eet smakelijk!
Ook kun je de restjes vlees of vis in een wokgerecht, wraps, enchiladas, een quiche of een aardappelsalade verwerken. Met de groenten kun je een lekkere geroosterde groentesoep maken. De mais kun je als topping gebruiken voor over een pasta met tomatensaus. Zo zie je maar, er zijn genoeg creatieve oplossingen om je restjes niet weg te hoeven gooien!