Gezond voedsel is de afgelopen tien jaar duurder geworden dan ongezond voedsel, zoals snoep en snacks. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Gezonde producten als groente, fruit en magere of halfvolle zuivel waren gemiddeld 21 procent duurder dan in 2010. Gerookt, gezouten of gedroogd vlees, sauzen en snacks werden gemiddeld 15 procent duurder. Dit staat in sterk contrast met de prijs van ijs en snoep, dat goedkoper is geworden.
Dit is een zorgelijke ontwikkeling. In Nederland heeft gemiddeld de helft van de volwassenen overgewicht, waardoor “veel mensen er baat bij hebben om gezonder te eten”, aldus Liesbeth Velema van het Voedselcentrum. De prijs, naast smaak en gemak, is een belangrijke factor in de keuze welk product wordt gekocht. Het Voedingscentrum adviseert mensen met een klein budget om te kijken naar ongesneden groenten, diepvriesgroenten en -fruit en producten onderin de schappen.
Het is belangrijk dat gezondere keuzes maken makkelijker wordt. Hiervoor zijn overheidsmaatregelen nodig, aldus Velema. “Dat zou onder meer kunnen door een suikertaks te introduceren en de btw op groente en fruit te verlagen of naar nul te brengen.” De suikertaks is echter geen onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 dat werd gesloten met zo’n zeventig maatschappelijke organisaties en bedrijven om overgewicht tegen te gaan. Het RIVM vindt dat de vrijwillig afgesproken maatregelen niet voldoende zijn om de ambities uit dit akkoord waar te maken. Het instituut publiceerde dan ook tien aanvullende maatregelen, waarvan een suikerbelasting en een lagere btw op gezonde producten er twee van zijn.
Bron: https://nos.nl/artikel/2382596-prijs-van-gezond-eten-harder-gestegen-dan-die-van-snacks-en-snoep