Linzen zijn supergezonde gedroogde peulvruchtensoorten en bevatten o.a. vitamines, vezels, ijzer, calcium en mineralen. Er zijn zowel zwarte, groene, oranje en gele Linzen te koop. Gedroogde Linzen dienen gaaf en vrij van schimmel te zijn. In tegenstelling tot andere gedroogde peulvruchten hoeven Linzen niet geweekt te worden. Alvorens de Linzen te koken dienen de Linzen zorgvuldig onder koud, stromend water te worden gewassen. Verder zijn er, reeds gekookte, Linzen in pot en/of glas te koop. Met Linzen kun je overheerlijke vegetarische gerechten bereiden. Linzen kunnen ook verwerkt worden in soepen, curry’s en salades. Laat bereide gerechten met Linzen nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Het is belangrijk om te weten hoelang Linzen houdbaar zijn en onder welke condities.
Linzen bewaren
Buiten Koelkast | Koelkast | Diepvries | |
---|---|---|---|
Linzen (gedroogd) | 12 maanden | n.v.t. | n.v.t. |
Linzen (gekookt) | n.v.t. | 2 dagen | 3 maanden |
Hoe kun je vaststellen of linzen niet meer goed zijn?
Als de gedroogde linzen beschimmeld en niet meer gaaf zijn, moet je het product weggooien. Als de deksels van de, ongeopende, linzen uit blik of pot bol staan of het water in blik of pot troebel is, moet je de linzen ook weggooien.Hoe lang kun je linzen bewaren?
Als je gedroogde linzen hebt, blijven die in een keukenkastje ruim 12 maanden goed. Als de linzen langer staan, wordt de schil steeds harder. Dan moet je de linzen langer laten weken voordat je ze kunt koken. Gekookte linzen kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries blijven gekookte linzen zo’n 3 maanden houdbaar.
Disclaimer
De houdbaarheid van jouw product hangt af van verschillende factoren en kan daarom afwijken van de hier getoonde houdbaarheid! Stel daarom altijd vast of het product nog goed is door eerst te kijken, dan te ruiken en dan pas te proeven. Bij twijfel altijd het product weggooien.