Het gebruik van kruiden en specerijen is zo oud als de mensheid. In vroegere tijden werd er ook veel gebruik gemaakt van geneeskrachtige kruiden en ook nu kunnen er in de goed gesorteerde zaken veel van deze middelen gekocht worden. Kruiden werden ook toegepast in likeuren en dranken die ook nu nog gemaakt worden. En niet te vergeten de kruiden die bekend staan om hun heerlijke geur zoals lavendel en lieve-vrouwe-bedstro. Als je een tuin hebt kun je zelf een kleine kruidentuin aanleggen. Ook in bloembakken kunnen goed kruiden gekweekt worden. Woon je kleinbehuisd en heb je groene vingers dan kun je op je zonnige vensterbank kruiden in potten laten groeien. Geef de kruiden dan regelmatig een bad of zet ze buiten in een mals regenbuitje. Kruizemunt en pepermuntplanten kunnen met de wortels eraan in een fles water gezet worden. De kleine topblaadjes kunnen dan geoogst worden en groeien weer aan. Teveel kruiden gekocht of geplant. Gebruik ze in de sla, marinades, azijn, boterham, soep, saus en thee.
Specerijen zijn smaakmakers uit voornamelijk tropische landen. Specerijen kunnen ook met kruiden gecombineerd worden. Hiervoor zijn geen regels maar dat ligt aan je eigen smaak. Het is het experimenteren en uitproberen waard. Specerijen lenen zich ook uitstekend voor het bereiden van zoete gerechten. Verse specerijen zijn het rijkst aan smaak. Dus peperkorrels fijnmalen in de pepermolen, een hele nootmuskaat raspen en diverse specerijen fijnmaken in de vijzel.
Verse kruiden zijn te verkiezen boven gedroogde kruiden. De geur en smaak van verse kruiden zijn krachtig, de vitamines blijven behouden en geven smaak aan je gerechten. Gebruik bij voorkeur de stengeltoppen en de jonge blaadjes. Om de smaak en geur van verse kruiden te behouden kun je beter de kruiden fijn snijden en niet hakken. Bij hakken gaat er veel sap verloren. Verse kruiden zijn goede zoutvervangers.
Gedroogde kruiden kun je beste altijd even mee laten trekken in je gerechten om de smaak en geur te laten loskomen. Gedroogde kruiden zijn goede zoutvervangers. Je kunt zelf ook kruiden drogen. Hiervoor lenen zich het beste kruiden met stevige blaadjes. Laat de kruiden drogen op een beschutte, luchtige plaats. Niet in de oven omdat de kruiden dan hun smaak en geur verliezen. Na het drogen de kruiden direct in goed afsluitbare potjes overdoen. Gedroogde kruiden, in potjes of zakjes, zijn tegenwoordig overal goed verkrijgbaar.
Het is belangrijk om te weten hoelang Specerijen, Verse en Gedroogde Kruiden houdbaar zijn en onder welke condities.
Dus wat is de houdbaarheid van Specerijen en Kruiden? Dat is afhankelijk van de volgende factoren:
Buiten Koelkast | Koelkast | Diepvries |
---|---|---|
Gedroogde kruiden > 1 jaar | Verse kruiden tot enkele dagen | Verse kruiden tot 1 jaar |
Hoe kun je vaststellen of Kruiden niet meer goed zijn?
Je kunt vaststellen of Kruiden en Specerijen niet goed meer zijn door te kijken, ruiken en proeven. Als de Verse Kruiden slap zijn, rotte plekjes hebben dienen zij weggegooid te worden. Als Droge Kruiden en Specerijen klonterig zijn en geen aroma en geur meer hebben dienen zij weggegooid worden.
Hoe kun je Kruiden bewaren?
Gedroogde Kruiden en Specerijen kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden, mits op een droge en koele plaats. Beslist niet op een vochtige plaats om klonteren te voorkomen.
Verse Kruiden kunnen tot enkele dagen in de koelkast bewaard worden, gewikkeld in een vochtige doek of keukenpapier.
Verse Kruiden kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden. Was de verse kruiden dan direct na aankoop, dep ze droog en snijdt ze grof en vries ze in kleine porties in.
Hoelang zijn kruiden en specerijen houdbaar en wat is de beste bewaarmethode?
Specerijen zijn smaakmakers uit voornamelijk tropische landen. Specerijen kunnen ook met kruiden gecombineerd worden. Hiervoor zijn geen regels maar dat ligt aan je eigen smaak. Het is het experimenteren en uitproberen waard. Specerijen lenen zich ook uitstekend voor het bereiden van zoete gerechten. Verse specerijen zijn het rijkst aan smaak. Dus peperkorrels fijnmalen in de pepermolen, een hele nootmuskaat raspen en diverse specerijen fijnmaken in de vijzel.
Verse kruiden zijn te verkiezen boven gedroogde kruiden. De geur en smaak van verse kruiden zijn krachtig, de vitamines blijven behouden en geven smaak aan je gerechten. Gebruik bij voorkeur de stengeltoppen en de jonge blaadjes. Om de smaak en geur van verse kruiden te behouden kun je beter de kruiden fijn snijden en niet hakken. Bij hakken gaat er veel sap verloren. Verse kruiden zijn goede zoutvervangers.
Gedroogde kruiden kun je beste altijd even mee laten trekken in je gerechten om de smaak en geur te laten loskomen. Gedroogde kruiden zijn goede zoutvervangers. Je kunt zelf ook kruiden drogen. Hiervoor lenen zich het beste kruiden met stevige blaadjes. Laat de kruiden drogen op een beschutte, luchtige plaats. Niet in de oven omdat de kruiden dan hun smaak en geur verliezen. Na het drogen de kruiden direct in goed afsluitbare potjes overdoen. Gedroogde kruiden, in potjes of zakjes, zijn tegenwoordig overal goed verkrijgbaar.